De Beagle

Eerst even kort over de Beagle. Dit is een vaak gekozen hondenras en staat bekend als een echte jachthond. Dit hondenras is een graag geziene familiehond. Het gezin is zijn roedel en daarom is hij erg lief voor kinderen. Ze zijn klein en handzaam, zachtmoedige, evenwichtig qua karakter en een vrolijke en ondeugende rakker. Thuis ontpopt hij zich als een heerlijke knuffelkont die lief is voor iedereen, maar buiten toont hij zich als een ware jachthond en raakt in zijn element als hij tijdens een wandeling vol overgave snuffelend een spoor volgt. Omdat hij vanouds als roedelhond erop gefokt is, het te schieten wild zonder hulp van de mens binnen te halen, bezit de Beagle een grote mate van zelfstandigheid, wat wij ervaren als een behoorlijke portie eigenwijsheid.

 

Ook heeft de Beagle graag veel aandacht en vraagt dit dan ook van zijn baas. Door zijn vrolijke karakter is hij altijd in voor een spelletje. Een bak gevuld met touwknopen, spijkerbroekpijpen, doeken, tennisballen en toiletrolletjes zijn vaak zijn favoriete speelgoed. Een Beagle heeft veel behoefte aan beweging. Naast de uitlaatbeurten moet hij dagelijks zo'n anderhalf uur kunnen wandelen en rennen. Dus heb je door een druk bezet leven weinig tijd om een Beagle op te voeden en alle aandacht en beweging te geven die hij nodig heeft, dan moet je beslist niet aan een Beagle beginnen.

 

Kruising tussen de Beagle en een Cavalier King Charles Spaniël

De Beaglier (uitspraak: Biegelier) is een kruising tussen de Beagle en een Cavalier King Charles Spaniël. Ze werden in de jaren negentig enorm populair door kruisingsprogramma's in Australië. Deze bijzondere hond is ontstaan uit de liefde voor de Cavalier King Charles Spaniël en de Beagle.

 

In Australië en Amerika wordt de Beaglier inmiddels erkend als een designer-rashond. De Beaglier is een geregistreerde naam van de International Designer Canine Registry voor designerhondenrassen.  

 

In Nederland is er geen centraal orgaan dat de Beaglier actief promoot, maar mede dankzij de samenwerking tussen Beaglier.nl en enkele erkende fokkers, wordt het ras steeds populairder in Nederland en blijft hun populariteit elk jaar toenemen.

 

 

 

Gezondheid

De Beaglier is erg sterk en energiek te noemen. Zoals bij elk ander hondenras komen er echter ook problemen voor, zoals epilepsie en patella-luxatie (losse knieschijf). Een andere aandoening die voor kan komen is een mitrale klepziekte (hartaandoening). Dit komt helaas ook vaker voor bij de Cavalier King Charles Spaniël.

 

De Beaglier is over het algemeen een kerngezond ras en loopt geen groter risico op ziektes dan andere hondenrassen. Een zorgvuldige selectie van gezonde (voor)ouders moet altijd de eerste prioriteit zijn voor fokkers bij het fokken van gezonde nakomelingen. De erkende fokkers waarmee wij samenwerken staan garant voor de gezondheid van hun Beagliers.

 

Bijzondere verschijning

De Beaglier kan variëren in grootte van klein tot middelgroot (net als veel andere kleine hondengroepen). Meestal zal de Beaglier de grootte hebben van de Cavalier King Charles Spaniël. De Beaglier heeft grote en expressieve ogen die ze hebben geërfd van de Beagle, maar vaak hebben ze de kortere snuit van de Cavalier. De Beaglier staat bekend om zijn levendige uitstraling, net als de Beagle ogen ze heel schattig. Ze hebben de neiging heel aanhankelijk te zijn en zijn vooral dol op kinderen. Een bepalend kenmerk van de Beaglier is hun lieve karakter, ze staan bekend om hun levendige charisma.

 

Vacht

De vacht van de Beaglier is meestal kort en golvend, hoewel er ook Beagliers zijn met langere vachten. Deze lijken dus meer op de Cavalier King Charles Spaniël. Het is dus noodzaak om deze honden regelmatig goed te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

 

Als gebitsverzorging zijn Dentasticks een goed (en lekker) alternatief voor het tandenpoetsen.

 

 

Temperament

De Beaglier is speels, aanhankelijk en erg nieuwsgierig. Ze doen het vooral goed in gezinnen en zijn zachtaardig met kinderen. Zoals met veel andere hondenrassen zijn ze energiek en worden ze liever niet voor langere periodes alleen gelaten. Ze kunnen doorgaans goed leven met andere huisdieren. Als waakhond zullen ze gaan blaffen of hun familie waarschuwen, zodra ze iets horen of voelen dat niet goed lijkt.

 

Activiteit

Als klein ras kan de Beaglier het goed doen in een appartement, mits ze echter voldoende beweging krijgen. Dit ras is energiek en komt het beste tot zijn recht als het de buitenshuis de ruimte krijgt om te rennen en te spelen. Ze houden van dagelijkse wandelingen en mogen erg graag spelen met hun baasjes of andere dieren.

 

Verzorging

Het is raadzaam om de Beaglier regelmatig te borstelen om losse of dode haren te verwijderen. Het is ook verstandig om de Beaglier geregeld in bad te doen, let hierbij wel op dat de hond goed afgedroogd wordt. De oren kunnen vatbaar zijn voor infecties als ze niet worden gecontroleerd en regelmatig schoon worden gehouden.

Opvoeding van de Beaglier

Vroege socialisatie is voor een puppy belangrijk en het is verstandig om met de Beaglier naar een hondenschool of puppycursus te gaan. Beagliers zullen het beste presteren wanneer de training wordt gedaan met vastheid, geduld en consistentie.

 

Als gebitsverzorging zijn Dentasticks een goed (en lekker) alternatief voor het tandenpoetsen

 

Wat is een beaglier?

De Beaglier (uitspraak: Biegelier) is een kruising tussen de Beagle en een Cavalier King Charles Spaniel. Deze bijzondere hond is ontstaan uit de liefde voor de Cavalier en de Beagle. De geschiedenis van de Beaglier gaat terug tot de jaren '90 in Australie. Hondenfokkers wilden de Beagle en de Cavalier King Charles Spaniel kruisen om een mooie, maar wat minder temperamentvolle hond te creeren met bovendien minder erfelijke genetische aandoeningen.

 

Werken jullie samen met erkende fokkers?

 Ja, Beaglier.nl werkt samen met enkele Beaglier kennels in Nederland. Dit zijn uitsluitend kennels waar Beaglier pups vanaf de geboorte niet alleen omringd worden met veel zorg en warmte, maar ook opgroeien in een omgeving waar sociaal gedrag uitermate wordt gestimuleerd. Onze aangesloten kennels voldoen aan de normering, welke gesteld wordt voor het verkrijgen van de rijks-erkenning, aangaande het wettelijk Besluit houders van dieren middels het in het bezit hebben van het vakbekwaamheidsbewijs honden en katten.