Cavalier Kruising
Wanneer je besluit om een puppy te nemen, dan wil je er zeker van zijn dat je een juiste keuze maakt. De nieuwe pup zal immers opgroeien tot een volwassen hond met wie je niet alleen je huis deelt, maar ook groot deel zal gaan uitmaken van het gezin.
Ben je op zoek naar een hond welke de kenmerken heeft van een Cavalier King Charles Spaniel maar zonder dat deze veel van de zwakke gezondheidskenmerken erft, dan is een Beaglier een prima alternatief.
Levensverwachting
10 - 13 jaar
Schofthoogte
30 - 40 cm
Gewicht
4,5 - 15 kg
De Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel, ook wel kortweg 'Cavalier' genoemd, is een aanhankelijke gezelschapshond met een lange geschiedenis. Al op oude schilderijen zijn hondjes te zien die vermoedelijk de voorouders van dit ras waren. Aan het hof van koning Charles II waren deze hondjes erg populair, hieraan heeft het huidige ras dan ook zijn naam te danken. Cavaliers zijn vrolijke, vriendelijke en aanhankelijke honden die af en toe de jachtinstincten van de spaniels laten zien.
Er bestaan vier erkende kleurslagen:
Black en tan (zwart met rode aftekening),
Ruby (geheel roodbruin),
Blenheim (kastanjekleurige aftekening op een witte ondergrond.
tricolour (zwart en wit met tan aftekening bij ogen,wangen, oren, benen en staart).
Het gewicht hoort tussen 5,4 en 8 kilo te liggen.
Ziekten en erfelijke aandoeningen
Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie Cavalier King Charles Spaniels de belangrijkste erfelijke aandoeningen:
• Mitralisklep degeneratie
• Chiari-like Malformatie / Syringomyelia *
• Primaire secretoire otitis media (PSOM)
* Deze aandoeningen hangen samen met de specifieke bouw zoals die in de rasstandaard is vastgelegd. Het afwijkende uiterlijk van dit ras heeft daardoor nadelige gevolgen voor zijn welzijn.
Mitralisklep degeneratie is een aantasting van een van de hartkleppen. De mitralisklep is de hartklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer van het hart. Door aantasting (degeneratie) van deze klep sluit hij niet goed meer. Normaal stroomt het bloed vanuit de linker hartboezem naar de linker hartkamer en van daar het lichaam in, maar met een slecht sluitende hartklep kan bloed terug lekken naar de linkerboezem van het hart.
De aandoening wordt langzaam erger. In eerste instantie heeft de hond vaak geen last maar is er wel een ruis te horen bij het beluisteren van het hart door uw dierenarts. In een later stadium kan de hoeveelheid bloed dat terug lekt naar de linkerboezem steeds groter worden. Hierdoor vermindert de effectiviteit van het hart, worden de Linker-boezem en kamer en ook de longaders verwijd en kan er vocht in de longen ontstaan.
Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan en er ontstaan vaak symptomen zoals snel moe worden en hoesten, uiteindelijk ook een snelle ademhaling, slecht eten en vermageren.
Afwijkingen aan de hartkleppen komen vaak voor en openbaren zich bij de Cavalier op relatief jonge leeftijd, rond het vierde of vijfde jaar, met een hartruis.
Chiari-like malformatie (CM) is een aandoening waarbij de opening van de schedel in de overgang naar de wervelkolom te ruim is en het volume van de schedel te klein is ten opzichte van zijn inhoud. Daardoor puilen delen van de kleine hersenen en hersenstam uit door het achterhoofdsgat (het foramen magnum, de opening in de schedel waardoor het ruggenmerg vanuit de schedel naar het ruggenmergkanaal loopt). Door dit uitpuilen wordt ook de stroom van de hersenvloeistof geblokkeerd. Er ontstaat dan te veel druk en als gevolg hiervan kan syringomyelie (SM) ontstaan. Hierbij ontstaan met vocht gevulde holtes in het ruggenmerg. Dit kan zenuwverschijnselen en pijn veroorzaken.
Doordat de schedel feitelijk te klein is en daardoor de "kleine hersenen" uit de schedel puilen, heeft 95% van de Cavalier King Charles Spaniels last van Chiari-like malformatie !!!
Niet alle honden met CM ontwikkelen ook syringomyelie.
Syringomyelie komt veel voor bij de Cavalier. Symptomen van SM zijn pijn bij bepaalde houdingen of bewegingen en bij aanraking op specifieke plekken, waardoor de dieren kunnen gillen bij aanraking, en veel eenzijdig krabben, vaak ook ‘in de lucht krabben’. De symptomen kunnen verergeren bij opwinding en 's avonds of in de vroege ochtend en bij koud of juist warm weer. Er wordt onderzoek gedaan naar deze aandoening om het optreden ervan terug te dringen.
Testen op CM/SM wordt gedaan door middel van een MRI-scan.
Gezondheid van de Beaglier
Bij de Cavalier K.C.S. zorgt de vorm van de schedel vaak voor gezondheids-problemen (CM + SM ). Doordat de schedelbouw van de Beaglier echter geheel anders van vorm is, komt deze gezondheidskwaal vrijwel niet voor bij de Beaglier!
Ook eventuele hartproblemen , welke bij de Cavalier K.C.S. kunnen voorkomen, zijn door kruising met de Beagle beduidend veel minder voorkomend.