Wat vlooien, wormen en diarree met elkaar te maken hebben

vlooien

Vlooien houden van warmte. Dat betekent echter niet dat ze er alleen in de zomer zijn. In de winter overleven vlooien ook binnenshuis. Zie je er 1, dan heb je er heel veel! Er is namelijk onderzocht dat slechts een heel klein percentage van de aanwezige vlooien volwassen is en op je huisdier aanwezig. Er liggen dus hoogstwaarschijnlijk heel veel eitjes in onze huizen.

Vlooien

Hoe weet je of je hond vlooien heeft? Het is moeilijk om deze beestjes te zien. Er is wel een manier om te testen of je huisdier last heeft van vlooien. Neem een heel klein (vlooien) kammetje en kam bij de staartaanzet op de rug door de vacht. Pak een tissue, maak deze nat en leg de haren op de natte tissue. Kleurt de tissue bruin, dan heeft je huisdier vlooien. Dit komt door de vlooienpoepjes / bruine spikkels welke oplossen wanneer ze nat worden. Gebruik een anti-vlooien middel, zoals een anti-vlooien halsband, een pipetje, of iets dergelijks. Als je heel veel vlooien hebt in huis, kan het nodig zijn om deze te behandelen met een omgevingsspray. Vlooien kunnen wormen eitjes bij zich dragen en wormen veroorzaken bij je hond. Je wilt dus eerst zeker zijn dat je hond geen vlooien heeft, voordat je ontwormt.

Wormen

Komt je hond vaak in een omgeving waar veel andere honden komen, zoals parkjes en bossen, dan is de kans groot dat je hond besmet wordt. Anti-wormen middelen werken circa 3 maand tegen wormen, geef je hond dus 4 keer per jaar een pil. Vaak is dit makkelijk toe te dienen in een stukje vlees. Soms kan je in de ontlasting van je hond wormen zien. Een hond met een wormen besmetting heeft vaak diarree.

Diarree

Diarree is vervelend en kan in ernstige vorm ook gevaarlijk zijn of wijzen op een ziekte. Diarree kan veroorzaakt worden doordat je hond last heeft van wormen. Als wormen de oorzaak zijn van diarree, is de oplossing een behandeling tegen wormen. Zie hierboven.

Finidiar kan gegeven worden als stopmiddel, waardoor de ontlasting steviger wordt en je hond minder aandrang heeft. Houdt de diarree weken lang aan, bezoek dan je dierenarts.