Waarom houden mensen huisdieren?

breeds

In eerste instantie werden huisdieren vooral gehouden omdat ze een functie hadden. Honden konden jagen bijvoorbeeld en functioneerden ook als beschermers. Katten werden gehouden op boerderijen omdat ze op muizen jaagden en zo boerderijen en huizen vrij van ongedierte hielden. Op deze manier was het houden van een dier vooral handig en nuttig.

Status

Dieren konden echter ook statusverhogend werken. Zo was de hond in de tijd van de Egyptenaren al een statussymbool; op veel oude afbeeldingen is bijvoorbeeld de Faraohond te zien. Ook de kat was in het oude Egypte heilig; men geloofde dat de kat voordeel bracht aan het gezin dat hem verzorgde. In de Middeleeuwen drong ook in Europa de hond als statussymbool door en begon de mens met het fokken van honden. Het aantal hondenrassen nam daarom opeens snel toe en men probeerde de meest bijzondere honden te fokken om zo meer aanzien te krijgen.

Veel andere huisdieren begonnen hun “carrière” als voedsel. Zelfs de door ons zo geliefde cavia werd duizenden jaren geleden in Peru in eerste instantie vooral gehouden om uiteindelijk op te kunnen eten, net als kippen en varkens. Met name in Europa werden dergelijke huisdieren echter al snel gezien als bijzondere huisgenoot en werden zij vooral een vriend van de mens, net zoals honden en katten steeds meer gehouden werden als gezelschap in plaats van als werker.

Onderdeel van de samenleving

Huisdieren zijn inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van onze samenleving. Ieder kind heeft in zijn jeugd wel een konijn, cavia, goudvis of wandelende tak gehad. Vaak wordt dit door de ouders gestimuleerd zodat het kind leert om voor een ander te zorgen. Huisdieren zijn daarnaast natuurlijk ook een bron van plezier. Kleine knaagdieren, katten en honden kunnen door zowel jonge kinderen als volwassenen naar hartelust geknuffeld worden, en in de meeste gevallen zal die aandacht beloond worden met liefde en aandacht terug.

Geluk en plezier

Hoewel vooral katten en honden natuurlijk een heel eigen karakter hebben, zeggen veel mensen dat huisdieren niet oordelen en daarom het ideale gezelschap zijn; huisdieren kijken niet naar iemands gewicht, uiterlijk of intelligentie maar alleen naar de liefde die ze van hun baas krijgen. Zo fungeren huisdieren als kind en geliefde in een gezin en geven ze de mens heel veel geluk en plezier.