Slapen met je hond: doen of niet?

slaap

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 60 procent van alle hondenbezitters toestaan dat hun honden op bed slapen. Ze geven verschillende redenen om bedden te delen met hun honden, een van de meest voorkomende is dat honden warm zijn - het voelt gewoon goed om zich op een koude nacht te nestelen tegen een hond. Honden hebben zelfs een lichaamstemperatuur die drie tot zes graden hoger ligt dan die van ons, waardoor ze efficiënte kachels zijn.

Honden lijken ons ook te helpen ontspannen. De ritmische ademhaling van een hond wanneer hij naast je ligt kan je helpen om te slapen. Bovendien verhoogt het feit dat we in de buurt van een hond zijn onze stroom van oxytocine, een hormoon dat geassocieerd is met affectie en geluk.

Een derde reden om met een hond te slapen is dat ze ons een veilig gevoel kunnen geven. Velen van ons voelen zich enigszins kwetsbaar als we in bed liggen, helemaal in het donker. De aanwezigheid van een hond, ongeacht de grootte, kan ons een gevoel van bescherming geven.

Verstoring van nachtrust

De belangrijkste reden dat artsen niet willen dat je met je hond slaapt, is dat ze een goede nachtrust kunnen verstoren. In een enquête meldde 53 procent van de eigenaren van gezelschapsdieren dat hun honden de neiging hebben om ze elke nacht op zijn minst één keer wakker te maken. Omdat slaapgebrek, ongeacht de oorzaak ervan, negatieve fysieke en mentale effecten kan hebben is de conservatieve aanbeveling van de medische gemeenschap geweest om deze bron van slaapstoornissen eenvoudigweg te elimineren door de hond uit het bed te verwijderen.

Onderzoek

Maar eerdere slaapverstoringsgegevens hebben niet direct de impact van slapen naast je hond gemeten. Omdat niet bekend was of slaapgerelateerde slaapstoornissen een groot of een klein effect hebben op de totale hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap besloot een onderzoeksteam van de Mayo Clinic, geleid door Salma Patel, om de vraag te onderzoeken.

Deze onderzoekers gebruikten actimeters (bewegingsdetectoren) die zowel op mensen als honden vastzaten. Het onderzoeksteam gebruikte deze apparaten om slaappatronen gedurende een periode van zeven dagen te volgen. Specifiek bekeken ze de slaapefficiëntie, die wordt gemeten door de hoeveelheid tijd die je daadwerkelijk doorbrengt te vergelijken met de tijd dat je in bed zit. Een slaaprendement van 80 procent of meer wordt als voldoende beschouwd. Uit de studie bleek dat mensen die slapen met een hond in de slaapkamer - maar niet op het bed - een slaapefficiëntie van 83 procent behaalden, dat aan die bevredigende normen voldoet. De hond op het bed laten slapen veroorzaakte slechts een kleine daling van de slaapefficiëntie, tot een gemiddelde die iets boven het aanvaardbare 80 procent lag. Dit ondanks het feit dat mensen met een hond in bed in feite vaker wakker werden gedurende de nacht in vergelijking met degenen wiens hond elders geslapen heeft.

Het vorige onderzoek was correct in het aantonen dat mensen die hun bed met een hond deelden wel enige slaapverstoring ondervonden. In termen van de totale hoeveelheid slaap die elke nacht werd verkregen, waren de effecten echter verwaarloosbaar.

Het is interessant om op te merken dat het hebben van een menselijke partner naast je in bed geen vergelijkbare slaapstoornissen veroorzaakte. Mensen die in bed hebben geslapen hadden eigenlijk een betere slaapefficiëntie dan mensen die alleen sliepen. Deze bevinding kan gevolgen hebben voor mensen die vinden dat hun menselijke partner bezwaar maakt tegen het idee om hun bed met een hond te delen. Dit is belangrijk, omdat uit onderzoek blijkt dat 13 procent van de paren toegeeft dat zij het oneens zijn of hun hond in bed mag liggen of niet.