Onzindelijkheid bij honden

zindelijk

Bij een pup hoort onzindelijkheid erbij en het is iets wat je voor lief neemt, omdat je weet dat het een fase is. Wanneer een oudere hond onzindelijk is vormt dit vaak een probleem. Het is hinderlijk, onhygiënisch en je vraagt je vast af waarom de hond zijn behoefte in huis doet. Er zijn verschillende redenen waarom een hond onzindelijk kan zijn. Dit kan medische redenen zijn, zoals een blaasontsteking. Maar vaker zijn gedragsproblemen de oorzaak van onzindelijkheid en kun je door trainen er iets aan doen om het ongewenste gedrag af te leren.

Verschillende soorten onzindelijkheid

Een hond met kennelonzindelijkheid zal zijn eigen hok bevuilen. Van nature zal een hond zijn eigen nest niet bevuilen, maar wanneer een hond lang opgesloten zit in een kennel of hok heeft hij geen keus. Hij zal een keer zijn behoefte moeten doen. Kennelonzindelijkheid komt voor bij langdurige opsluiting en is moeilijk af te leren. Een onderdanigheidsplasje komt veelal bij onderdanige honden voor. De hond doet een plasje om de ander kalm te stemmen. Wanneer hij een persoon bedreigend vindt gaat de hond plassen. Door het consequent te negeren, stopt dit gedrag vanzelf. De hond niet laten begroeten, helpt ook.

Markeergedrag en stress

Reuen kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen. Dit gebeurt wanneer de hond onzeker is over de rangorde binnen het gezin of wanneer vreemde honden in huis zijn geweest. Een castratie kan helpen, maar belangrijker nog is het opstellen van duidelijke regels. Als de hond zijn plaats binnen het gezin weet heeft hij geen reden meer om te hoeven markeren. Een plasje uit stress kan voorkomen bij honden die niet alleen kunnen zijn.

Het opbouwen van het alleen zijn, door training, kan dit probleem verhelpen. Laat de hond wel altijd even controleren om medische aandoeningen.