Huisdierenverzekering afsluiten

hondenverzekering

Het verzekeren met een dierenverzekering kent vele verschillende aanleidingen, wij zullen hier de meest voorkomende redenen bespreken waarom mensen hun dier verzekeren:

Risico financiële situatie en huisdierenverzekering

Het houden van een huisdier is duur, De verzorging van het ene dier is uiteraard duurder dan de verzorging van het andere dier, maar de kosten van voeding, inentingen, huisarts en overige producten kan aardig oplopen. Zeker wanneer we het over ziektekosten hebben, hebben we het over een onzekere factor. Vandaag kan de hond of kat gezond zijn, morgen kan hij of zij een ongelukje krijgen of ziek worden. Om het huisdier of eigenlijk jezelf te verzekeren tegen de financiële risico's van plotseling oplopend kosten van dierenarts, dierenkliniek, operaties of medicijnen hebben een aantal verzekeraars een ziektekostenverzekering of zorgverzekering voor dieren in het leven geroepen.

Deze verzekering wordt meestal een huisdierenverzekering of dierenverzekering genoemd en dekt (afhankelijk van de afgesloten dekking) een groot aantal van de meest voorkomende zorgkosten. De verzekeraars, zoals Petplan, Hema en OHRA, die een dergelijke dierenverzekering in hun pakket hebben, bieden verschillende dekkingen aan. Ga bijvoorbeeld eens de huisdierenverzekering vergelijken van Petplan en OHRA, vergelijk Petplan en OHRA met elkaar, of ga de huisdierenverzekeringen van Hema en OHRA met elkaar vergelijken.

Je huisdier wordt ouder, huisdierenverzekering wel of niet afsluiten

Net als jij wordt een huisdier door de jaren heen ouder, het spreekwoord zegt, ouderdom komt met gebreken, en dat geldt niet alleen voor ons, ook onze huisdieren krijgen gebreken wanneer ze ouder worden. Uiteraard hangt het van het dier af, om over honden te spreken, iedere hond heeft zo zijn specifieke kenmerken en ziektes die bij het desbetreffende hondenras vaak voorkomen. Wanneer het huisdier, of het nu een hond, een kat een konijn of een vogel is, ouder wordt, kan het gezien hoge kosten van dierenarts en medicijnen verstandig zijn om een huisdierenverzekering af te sluiten. Houdt er wel rekening mee dat sommige verzekeraars een leeftijdstoeslag in rekening brengen wanneer het huisdier een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Kijk op vergelijken leeftijdstoeslag om te ontdekken wat de verschillende verzekeraars als Hema, Petplan en OHRA aanhouden betreffende leeftijd toeslag.

Welke dieren worden er allemaal onder huisdieren verstaan ?

Een huisdier is een dier dat in of om het huis woont en leeft. In ruimere zin vallen ook boerderijdieren als paarden, koeien en geiten etc. er onder (landbouwhuisdieren). Vroeger werden huisdieren voornamelijk gehouden om hun nut, bijvoorbeeld als waakhond, of een kat tegen de muizen. Tegenwoordig worden dieren vaak uitsluitend als gezelschapsdier gehouden. Het eerste dier dat door de mens om het huis gehouden werd, was de hond. In Nederland heeft meer dan de helft van alle huishoudens een huisdier. 22 op 100 Belgische huishoudens hebben minstens 1 hond en 23 op 100 minstens 1 kat.

Veel voorkomende huisdieren zijn de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen als huisdier gehouden worden. ( bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/huisdier). Verre weg de meeste huisdieren die in de Nederlandse gezinnen worden gehouden zijn de kat en de hond . Veel huishoudens hebben zelfs meerdere honden en katten waar zij voor zorgen.

Hoe houd je je huisdieren gezond?

Wanneer is het verstandig om in Nederland een verzekering voor uw huisdier? Ook wel de huisdierverzekering of zorgverzekering of ziektekostenverzekering dier genoemd.

Wanneer wij bijvoorbeeld spreken van een bepaald huisdier zoals de hond is het verstandig om de hond geregeld te laten lopen, daarnaast is goed uitgebalanceerd voedsel natuurlijk ook goed voor de huisdieren.
Is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten? Dat is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Hoeveel geld heb je voor onverhoopte situaties waar de huisdieren aan bloot gesteld kunnen worden, heb je een buffer voor wanneer je huisdier naar de dierenarts moet of een plotselinge operatie moeten ondergaan. De kosten van een operatie kunnen aardig oplopen en je bent toch ook goed verzekerd voor ziektekosten. De huisdierenverzekering is in feite een ziektekostenverzekering voor huisdieren. En dan met name voor honden en katten, de zogenaamde hondenverzekering en kattenverzekering. De ziektekosten die er gemaakt worden vallen over het algemeen onder de huisdierenverzekering. Dit zijn onder andere de kosten van de dierenarts en bepaalde geneesmiddelen voor huisdieren. Vaak geldt er voor de huisdierenverzekeringen/hondenverzekeringen/kattenverzekeringen een eigen risico van bijvoorbeeld 10 of 20% en een maximaal bedrag dat er per jaar wordt vergoed.

Naast de basisverzekering die je bij de meeste huisdierenverzekeringen kan afsluiten zijn er vaak allerlei aanvullende pakketten die je als aanvulling kunt afsluiten. De premie die je betaalt voor je huisdierenverzekering is afhankelijk van een aantal zaken. Bij katten om een voorbeeld te geven speelt de ouderdom bij het vaststellen van de verzekeringspremie een rol. Bij honden zijn zowel ouderdom/leeftijd als ras van de hond van belang.