Blaffende honden

vuurwerk

Enkele redenen waarom honden blaffen zijn; contact maken, schreeuw om aandacht of het geven van een waarschuwing. Echter, zodra de hond jouw aandacht heeft moet hij zich realiseren dat zijn werk klaar is. Dus geef een commando van lof, zoals “braaf” en geef de hond een klopje om aan te geven dat hij nu stil moet zijn.

Hysterisch blaffende honden die blaffen tijdens onweer kunnen worden behandeld met geruststelling, gezelschap, afleiding of als al het andere faalt door kalmerende middelen van de dierenarts. Blaffen bij een vreemd object kan snel worden gestopt door te laten zien hem dat er niets te vrezen valt.

Wat kun je er tegen doen

Blaffende honden die blaffen uit verveling of om aandacht te trekken zijn het beste te behandelden door de oorzaak weg te nemen. Als de hond veel aandacht en beweging geeft, dan verdien jij ook rustig gedrag voor de rest van de tijd. Hondentraining is een groot indirect voordeel als gevolg van de zelfdiscipline die wordt opgelegd en de mentale en fysieke activiteit die het biedt. Piepen, blaffen of janken wanneer ze alleen worden gelaten mag niet getolereerd worden. Het is gemakkelijker om dit af te leren bij een puppy dan bij een volwassen hond. Maar zelfs eenzame blaffende honden kunnen worden genezen in een middag of avond met wat geduld en wat acteertalent.

Je moet doen alsof je de hond alleen gaat laten, hem vertellen om “het huis te beschermen”, en dat je “snel terug” zal zijn. Zodra de hond begint te blaffen of janken, moet je hem duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is door terug te gaan en hem terecht te zetten. Wanneer de hond jouw ontevredenheid heeft begrepen moet je hem vergeven en niet te lang in woede blijven hangen. Wees geduldig en hoop er het beste van. Als de hond niet heeft geblaft binnen 5 of 10 minuten kunt je er bijna zeker van zijn dat hij zijn lesje heeft geleerd. Maar als hij doorgaat met blaffen moet je het hele scenario opnieuw doen en herhaal dit zo vaak als nodig is.

Als laatste: blijf weg voor een korte tijd, keer terug en geef hem een liefdevolle begroeting wanneer hij niet heeft aangeslagen. Beloon de hond met iets lekkers of een frisse wandeling. Een simpele truc om de hond te laten stoppen met blaffen van vreugde als je thuis komt midden in de nacht is om hem zijn bal of zijn favoriete speeltje te geven. Waarom? Hij kan met iets in zijn mond niet blaffen.