Beagle x Cavalier King Charles

Beaglier pup

Wanneer je besluit om een puppy te nemen wil je er zeker van zijn dat je een juiste keuze maakt. De nieuwe pup zal immers opgroeien tot een volwassen hond met wie je niet alleen je huis deelt, maar ook groot deel zal gaan uitmaken van het gezin. Er zijn talloze vragen die door je hoofd gaan en laten we eerlijk zijn, het kopen van een puppy doe je niet vaak. De Beagle is een vaak gekozen hondenras en staat bekend als een echte jachthond. Wanneer je op zoek bent naar een hond met wat minder temperament, maar wel met de uiterlijke kenmerken van een Beagle is de Beaglier jouw hond! De Beaglier is een kruising tussen de Beagle en de Cavalier King Charles.

De Beagle

De Beagle is een ideale huishond. Het gezin is zijn roedel en hij is erg lief voor kinderen. De Beagle is klein en handzaam, zachtmoedige, evenwichtig qua karakter en een vrolijke en ondeugende rakker. Thuis ontpopt hij zich als een heerlijke knuffelkont die lief is voor iedereen, maar buiten toont hij zich als een ware jachthond en raakt in zijn element als hij tijdens een wandeling vol overgave snuffelend een spoor volgt. Omdat hij vanouds als roedelhond erop gefokt is het te schieten wild zonder hulp van de mens binnen te halen, bezit de Beagle een grote mate van zelfstandigheid, wat wij ervaren als een behoorlijke portie eigenwijsheid. Hij moet dus zeer consequent opgevoed worden. Het is aan te bevelen een gehoorzaamheidstraining met de Beagle te volgen, zodat de baas kan leren op een juiste manier met zijn hond om te gaan. Ook heeft de Beagle graag veel aandacht en vraagt dit dan ook van zijn baas.

Door zijn vrolijke karakter is hij altijd in voor een spelletje. Een bak gevuld met touwknopen, spijkerbroekpijpen, doeken, tennisballen en toiletrolletjes zijn vaak zijn favoriete speelgoed. Een Beagle heeft veel behoefte aan beweging. Naast de uitlaatbeurten moet hij dagelijks zo'n anderhalf uur kunnen wandelen en rennen. Dus heb je door een druk bezet leven weinig tijd om een Beagle op te voeden en alle aandacht en beweging te geven die hij nodig heeft, dan moet je beslist niet aan een Beagle beginnen.

De Beaglier

De Beaglier (uitspraak: Biegelier) is een kruising tussen de Beagle en een Cavalier King Charles. Ze werden in de jaren negentig enorm populair door kruisingsprogramma's in Australië. Deze bijzondere hond is ontstaan uit de liefde voor de Cavalier King Charles en de Beagle. Je ziet de Beaglier vaak in tricolor maar kunnen ook in de volgende varianten voorkomen: Bruin, bruin wit, rood wit, robijn, zwart bruin of helemaal zwart. Over het algemeen zal de Beaglier groeien tot een middelgrote hond met een gemiddeld gewicht van 4,5 kg tot 11,6 kg. De schofthoogte ligt tussen de 30 en 40 cm.

Bijzondere verschijning

De Beaglier kan variëren in grootte van klein tot middelgroot (net als veel andere kleine hondengroepen). Meestal zal de Beaglier de grootte hebben van de Cavalier King Charles. De Beaglier heeft grote en expressieve ogen die ze hebben geërfd van de Beagle, maar vaak hebben ze de kortere snuit van de Cavalier. Deze hond heeft een aangeboren jachtvermogen en staat bekend om zijn levendige uitstraling, net als de Beagle ogen ze heel schattig. Ze hebben de neiging heel aanhankelijk te zijn en zijn vooral dol op kinderen. Een bepalend kenmerk van de Beaglier is hun lieve karakter, ze staan bekend om hun levendige charisma.

Vacht

De vacht van de Beaglier is meestal kort en golvend, hoewel er ook Beagliers zijn met langere vachten. Deze lijken dus meer op de Cavalier King Charles. Het is dus noodzaak om deze honden regelmatig goed te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

Temperament

De Beaglier is speels, aanhankelijk en erg nieuwsgierig. Ze doen het vooral goed in gezinnen en zijn zachtaardig met kinderen. Zoals met veel andere hondenrassen zijn ze energiek en worden ze erg angstig als ze voor een lange periode alleen worden gelaten. Ze kunnen goed leven met andere honden, maar vanwege hun jachteigenschappen is het belangrijk dat ze al vroeg getraint worden om met andere dieren samen te leven. Ze zijn goede waakhonden en ze zullen blaffen of hun familie waarschuwen zodra ze iets horen of voelen dat niet goed lijkt.

Activiteit

Als klein ras kan de Beaglier het goed doen in een appartement, mits ze veel beweging krijgen en goed zijn getraind. Dit ras is erg energiek en komt het beste tot zijn recht als het voldoende ruimte krijgt om te rennen en te spelen. Ze houden van dagelijkse wandelingen en houden ervan om te spelen met hun baasjes of andere dieren. Beagliers hebben een jachtinstinct, dus ze moeten niet alleen gelaten worden in gebieden waar ze kunnen ontsnappen.

Verzorging

Het is raadzaam om de Beaglier regelmatig te borstelen om losse of dode haren te verwijderen. Het is ook verstandig om de Beaglier geregeld in bad te doen, let hierbij wel op dat de hond goed afgedroogd wordt. De oren kunnen vatbaar zijn voor infecties als ze niet worden gecontroleerd en regelmatig schoon worden gehouden. Zoals met de meeste andere kleine honden kan de Beaglier gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals oorinfecties, hartaandoeningen, epilepsie en patella-luxatie.

Training

Beagliers hebben de neiging om koppig te zijn, wat voor wat uitdagingen kan zorgen tijdens het trainen. Vroege socialisatie is belangrijk en het is verstandig om met de Beaglier naar een hondenschool of puppycursus te gaan. Beagliers zullen het beste presteren wanneer de training wordt gedaan met vastheid, geduld en consistentie.

Erkende Beaglier fokkers

Hoewel de goede fokkers de hierboven genoemde basisitems leveren, zullen de beste Beaglier fokkers extra inspanningen verrichten om ervoor te zorgen dat hun nestjes kerngezond zijn. De beste fokkers zullen genetische tests uitvoeren op de ouders voor aandoeningen zoals Progressieve retinale atrofie (PRA). Deze genetische tests zijn ook een goed teken dat de fokker zorgvuldig heeft overwogen welke honden zij in hun fokprogramma opnemen en dus niet zomaar elke willekeurige hond.

Is jouw interesse in de Beaglier gewekt en zou je graag meer willen weten? Neem dan eens contact met ons op. Wil je weten of er op dit moment een nestje is? Kijk dan op onze nestjes pagina.