Alles over honden

beagle-pup

Gedrag

De hond is een roedeldier en de rangorde binnen de roedel (gezin) is bepalend voor het gedrag van de hond. Honden communiceren met elkaar via lichaamshoudingen en vaste omgangsregels. Het is belangrijk dat de taal van de hond goed begrepen wordt. Een gehoorzaamheidscursus is ideaal voor de hond en zijn baas om elkaar beter te leren kennen en om de hond duidelijk te maken wie de leiding heeft. Op de cursus wordt geleerd hoe de hond goede begeleiding wordt gegeven, en er wordt inzicht verkregen in het gedrag van de hond.

Gezelschap

De hond is van nature een roedeldier en leeft in een groep, in eenzaamheid zal een hond erg ongelukkig worden. De meeste honden die veel alleen worden gelaten kunnen gaan blaffen, janken en spullen gaan vernielen. Bij de aanschaf van een hond moet dus goed worden nagedacht, omdat een hond veel tijd en aandacht nodig heeft.

Voeding

Een hond met de pot mee laten eten wordt afgeraden, omdat honden een andere samenstelling van voedsel nodig hebben dan mensen. Het is beter om de hond compleet hondenvoer te geven van een goed merk.

De voedingsbehoefte verschilt per hond, afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, activiteit, huisvesting en de mate van beweging die hij krijgt. De richtlijnen hiervoor zijn te vinden op de verpakking van de meeste hondenvoeders. Na de maaltijd is het belangrijk dat de hond minimaal 2 uur rust krijgt. De hond moet altijd over vers drinkwater beschikken.

Huisvesting

Bij de aanschaf van een hond moet gekeken worden naar de eigen huisvesting. Een hond heeft ruimte nodig en een grote hond heeft meer ruimte nodig dan een kleine hond. De meeste honden worden binnenshuis gehouden. Een eigen, vaste plek is voor een hond erg belangrijk. Op de vaste plek van de hond kan een kleed, mand of een bench worden neergezet.

Verzorging

Een belangrijk aspect van de verzorging is het uitlaten van de hond. Het is verstandig om de hond minimaal 3 keer per dag uit te laten, waarvan één uitlaatbeurt een lange wandeling van minimaal een half uur. Het uitlaten is belangrijk om de hond in een goede conditie te houden en natuurlijk om de hond te kunnen laten plassen en poepen. Als de hond ongeveer één jaar oud is kun je hem ook naast de fiets meenemen. Een hond moet worden ingeënt en ontwormd. De inentingen moeten jaarlijks herhaald worden. De hond kan het beste twee keer per jaar ontwormd worden. Met het borstelen van de hond worden losse haren, stof en huidschilfers verwijderd. Ook versterkt het bezig zijn met de hond de band tussen mens en dier.

De hond mag wel gewassen worden, alleen niet te vaak, want dit is niet zo goed voor de hondenhuid. Tweemaal per jaar wassen met een hondenshampoo is genoeg. Honden hebben nogal eens last van vlooien. Behalve dat de jeuk erg onaangenaam is voor de hond, kunnen vlooien ook lintwormen overbrengen. Er zijn verschillende middelen te koop voor het bestrijden van vlooien.